Jdi na obsah Jdi na menu
 


Večerní modlitby

zapadajici_slunce_nad_rybnikem.jpg

 

 

 

zapadajici_slunce_nad_rybnikem.jpg

 

Díky za uplynulý den

Dobrý Bože, děkuji ti za uplynulý den. Tolik jsi mi toho v něm daroval.

Děkuji ti za všechna setkání, za rozhovory, při nichž jsem se mohl dotknout tajemství, které nás všechny obklopuje.

Dnes mi šla práce pěkně od ruky. Děkuji ti za všechno, co se mi podařilo. Děkuji ti za všechno, cos mi dnes vložil do rukou a co jsem mohl předat ostatním.

S díky se nyní ukládám k odpočinku a svěřuji se do tvé laskavé náruče.Také dnes v noci mi pošli svého anděla, aby stál u mě stráž a aby mě chránil. Ať mi pošle dobré sny, které mi ukážou nové cesty pro nový den.

 

Této noci mě opatruješ

Dobrotivý Otče, tento den mi nějak protekl mezi prsty. Nebyl jsem doma u sebe samého, zkrátka jsem jej jen tak překlepal. A tak ti dnes večer ještě jednou odevzdávám celý uplynulý den. Přijmi jej takový, jaký byl. Jestliže ty jej přijmeš, pak se i já s ním dokážu smířit. Nechci si nic vyčítat. Prostě byl takový, jaký byl. Když však spočine v tvých rukou, bude to dobré. Pak jej mohu s klidným svědomím opustit. A teď se mohu konečně i já odevzdat do tvých rukou. V tuto noc mě chráníš ve svém dobrém, něžném náručí. Je pro mě blahodárné nalézat útočiště ve tvé lásce. Mohu klidně spát a věřit, že v noci doplníš mé síly pro nový den, ve kterém mi otevřeš novou šanci, abych mohl tentokrát udělat všechno jinak a začít znovu. Dej mi tedy nyní pokojnou noc.

 

Noční modlitba

Milosrdný Bože, noc se rozestře nade mnou, nad mým domovem, nad mým všedním dnem, nad mým městem a nad celým světem. Požehnej této noci tak, aby byla požehnaná pro mě i pro všechny mé blízké. Ať svým tichem zaplaší hluk v mém nitru a ať změní neklid mého srdce v pokoj.

Přikryj této noci všechno, co nás rozděluje, aby nás tma a ticho navzájem spojily hlubším poutem. V našich nevyřešených konfliktech nám díky této noci umožni nový začátek. Požehnej této noci tak, aby její ticho darovalo pokoj rozrušeným lidem. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.

 

Modlitba před usnutím

Dobrý Bože, ležím v posteli a ukládám se do tvých laskavých rukou. Daruj mi v nich útočiště plné bezpečí a důvěry. Skrývám se ve tvém láskyplném náručí jako dítěv loktech své matky. Přikryj mě této noci svou láskou a pokojem. Osvoboď mě ode všeho, co mě tíží a co na mě stále znovu doléhá. Uděl mi schopnost vrhnout se ti do náručí s prostou důvěrou, že mě zachytíš a že mi v něm dopřeješ klidný spánek.

 

 V noci

Dobrý Bože, děkujeme ti za dnešní den. Prosíme tě, dej nám zapomenout na všechno, co dnes nebylo dobré. Dej, ať si navzájem dokážeme odpustit, pokud jsme si ublížili. Naplň nás všechny dnes večer svým pokojem. Daruj  nám klidnou noc, abychom se všichni mohli dobře vyspat a abychom se ráno s novou radostí mohli těšit ze sebe navzájem i z tebe. Chraň nás této noci, posilni naše zdraví a dej nám pokojný spánek, ve kterém budeme moci bez starostí spočinout v tvém náručí.

1a199009b795b6200d2f0b97ca62b441_1963_a.jpg

 

 

(Čerpáno z knihy Moje modlitební kniha, Anselm Grün, Karmelitánské nakladatelství)